2013. április 6., szombat

Vasárnapi Virág - Tulipán

A mai vasárnapi virág a tavasz tiszteletére a tulipán (Tulipa).

Mindig is népszerűek voltak nőnap és húsvét tájékán, manapság pedig egyre trendibbek a menyasszonyok körében is. A külföldi termesztőknek köszönhetően egész évben beszerezhetőek, de az igazi szezonjukat tavasszal élik. A nemesítőknek köszönhetően hihetetlen a szín- és formagazdagságuk, bár nálunk limitáltabb a kínálat, de így is rengeteg színből választhatunk.

 Csak egy kis szelete ennek:


Ahhoz, hogy sokáig gyönyörködtessen, nagyon fontos a megfelelő kezelés! Ha nem egy aznapi eseményre vásároltuk, nyugodtan vehetünk teljesen zárt tulipánt, amelyiknek a feje még a levelek között bújik, így napról napra csodálhatjuk a bimbó kibomlását és a virág megjelenését. Ha az azonnali díszítő érték a cél, akkor a koncepciónak megfelelően zártabb bimbós vagy enyhén nyílott virágot válasszunk. Ha hazaértünk vele:

- Távolítsuk el a csokorról a kötözőt és a papírt, celofánt

- Nézzük át a leveleket, amelyik sérült vagy nagyon lóg, távolítsuk el, mert díszítő értéke nincs, de elveszi a virágtól a tápanyagot. Ez után éles késsel vagy metszőollóval vágjuk vissza ferdén a szár végét. Nagyon fontos lépés, mert csak a friss vágáson keresztül tud megfelelő mennyiségű vizet felvenni a szár!

- Ha nagyon görbülnek a szárak, akkor a virág dehidratálódott, visszavágás után csomagoljuk be szorosan celofánba vagy papírba (a szárak végét ne, csak a felső kb. 2/3 részt!) és állítsuk langyos vízbe kb. 2 órára. Még jobb, ha a vízbe virágtartósítót is teszünk.

- Ez után felhasználhatóak a virágok friss vízzel töltött vázába (ilyenkor is vágjunk friss metszlapot és használjunk tartósítót), kompozícióba.


A tulipán egyszerűségében gyönyörű virág, amely tulajdonképpen bármely stílushoz illik, a shabby chic-től kezdve a vintage stíluson át a minimálig.

Egy vintage csokor tulipánnal, rózsával és jácinttal:

Csak fehér tulipán és macifű, de mégis csodás:
 Egy modern kézben kötött csokor fehér calla-val:

Nem hinnétek, de még az igazi, csillogó, ötcsillagos hollywood-i esküvőkhöz is illik by Preston Bailey
 A végére pedig egy kis DIY tulipános tavaszi koszorú (előre is elnézést a képek minőségéért, telefonnal készültek):
-  Vásároljunk egy előre gyártott vessző alapot, vagy magunk is készíthetünk különféle vesszők, indák (vadszőlő, som, borostyán, fűz stb.) felhasználásával. A vesszőket lazán drótozzuk kör alakba, majd a kellő vastagság eléréséig fűzzük köré a többi ágat-indát, ha szükséges itt-ott megdrótozva. A képen egy óriási méretű, 60 cm átmérőjű alapot készítettem.


- Kis műanyag fiolákat töltsünk meg tartósítószeres vízzel és a fentiek szerint kezelt tulipánokat tűzzük bele. Ehhez a nagy méretű koszorúhoz 14 szál tulipánt használtam fel.

- Egyenletesen elrendezve tűzzük a fiolákat a vesszők közé, a tulipán szárakat vékony dekordróttal rögzítsük több helyen. Vigyázzunk, hogy ne vágjunk a szárba!
Egyszerű és nagyszerű tavaszi fali- vagy ajtódísz :-)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése