2013. április 5., péntek

Pénteki Pinterest

Szeretek a Pinteresten barangolni. Az ember tengernyi ötletet talál, mindenféle témában (az én kedvenceim persze a Gradening, DIY és Home Decor), regisztráció után pedig ezeket, valamint az intereneten talált egyéb érdekes linkeket témánként csoportokba rendezheti, így később is megnézhetőek.

Ma ezt a cuki beton edénykét hoztam:


Elkészítése: keverjünk össze  egyenként negyed gallon (ez kb. 1 liter) tőzeget, perlitet és portland cementet (barkácsáruházban beszerezhetőek a kertészeti és az építőanyag osztályon). Adjunk hozzá vizet amíg nagyjából egy krémtúró sűrűségű masszát kapunk. A megtisztított tejesdobozokat vágjuk le a kívánt magasságban. Töltsünk bele masszát 2-3 cm vastagon, majd helyezzünk bele egy kisebb cserepet, tejfölös dobozt stb. Fontos, hogy legalább nagyjából 2 cm vastag rés maradjon a kettő között. Töltsük ki ezt a rést a maradék anyaggal, majd egy kis pálcával vagy egyéb eszközzel jól tömörítsük, hogy ne maradjon levegős. 24 óra múlva távolítsuk el a belső edénykét, majd újabb 24 óra múlva kivehetjük a tejesdobozból az elkészült művet. A hagyományos szürke cement helyett használhatunk fehér cementet, illetve betonfestékkel is színezhetjük. Ebből a mennyiségből 3-4 kis edényke készülhet.

Szárazságtűrő növényeket javasolok bele, kültérre kisebb termetű varjúhájat, kövirózsát, porcsinrózsát, beltérre kaktuszokat, pozsgát, fáskövirózsát. Az edényke aljára töltsünk vízáteresztő aprószemű kavicsot és laza talajkeverékkel töltsük fel. Mérsékelten öntözzük!

Ez az ötlet inspirált a Néprajzi Múzeumban kiállított adventi "koszorúm" elkészítésében is, amelyhez beton gyertyákat álmodtam meg, a koszorú test pedig kémcsövekből készült.
A gyertyák készre kevert hobbi betonból készültek, amelyhez csak vizet kell adni. Mivel a méretük miatt a kartondoboz nem volt jó megoldás, ezért fából készült hozzájuk "mini zsalu" :-). Egyenként 4 db IKEA-s teamécses került beléjük. Előnye, hogy a koszorú elbontása után a gyertyák tovább használhatóak, mivel a mécsesek könnyen cserélhetőek.

Így a kiállítás után újabb koszorú készülhetett az egyik zöld cukiságból, ezúttal ezüsttel megbolondítva :-)


Most pedig pőrén áll az asztalom mellett, a többi pedig elcsomagolva várja a következő átváltozást :-)

Például ezen az étkezőasztalon is jól mutatna :-)





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése